Het Valborg Ensemble

Introductie

Welkom op de website van het Valborg Ensemble.

Het Valborg Ensemble is in 2009 ontstaan uit het Valborg Octet. Dit octet werd in het voorjaar van 2006 opgericht. In juli 2006 gaven wij in Zwolle ons eerste concert in het kader van een workshop rond onze zangscholing. Sindsdien treden we regelmatig op in concerten en bij speciale gelegenheden. Wij streven naar een transparante koorklank en zoeken naar een manier om de muziek zo puur mogelijk weer te geven.

De zangers van het Valborg Ensemble hebben zich verenigd rond het gedachtegoed van de Zweedse zangeres Valborg Werbeck-Svärdström. Toen deze zangeres in haar concerten merkte dat haar stem door de methoden van haar conservatoriumopleiding te zwaar belast werd en daardoor de natuurlijke vrijheid verloor, zocht ze naar wegen om de vrijheid van haar stem terug te vinden. Tijdens deze zoektocht kwam ze tot de ontdekking, dat zij de tonen niet fysiek voortbracht, maar dat deze door haar heen stroomden en zo met behulp van haar gehoororgaan en strottenhoofd tot klinken werden gebracht. Ze hoefde ‘slechts’ haar instrument af te stemmen op de muziek die door haar wilde klinken. Ze heeft over haar ervaringen het boek ‘Die Schule der Stimmenthüllung’ geschreven. Wij werken aan de ontwikkeling van onze stem volgens het inspirerende klankideaal van deze bijzondere zangeres en zangpedagoge. Kijk ook op onze pagina Zangscholing.

Het Valborg Ensemble richt zich vooral op het werk van hedendaagse componisten zoals Daan Manneke,
Arvo Pärt en Abbie Betinis, maar wij hebben ook romantische werken op ons repertoire staan o.a. van Tschaikowski en Toivo Kuula. Jaarlijks brengen wij een eigen repertoire én werken wij samen met het Valborgkoor.

Een overzicht van de door ons gegeven concerten vindt u op de pagina Concerthistorie.